Masa Tenisi Bir Çocuğun Hayatını Nasıl Şekillendirebilir? 

Uçan Raketler 2018 yılında masa tenisini tabana yaymak, çocukları ve gençleri sağlıklı yaşamla buluşturmak ve zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak amacıyla Hitit’in geliştirdiği ve Türkiye Masa Tenisi Federasyonu’nun da partnerlik yaptığı bir proje... Türkiye’de odağına sürdürülebilirliği alan ve eğitimi projenin ayrılmaz bir parçası haline getiren tek proje olarak alanında başarılı işlere imza atmaya devam ediyor.

Bir teknoloji firması olan Hitit’in, sosyal sorumluluk alanında neden sporu ve hatta masa tenisini seçtiği bizlere çok yönetilen bir soru. Yaptığımız değerlendirmelerde; masa tenisinin gittiğiniz bir AVM’nin eğlence katında, tatil için tercih ettiğiniz bir otelin lobisinde veya okulunuzun spor salonunda bir köşede duran; sportif yanından ziyade, kolay erişilebilir bir boş zaman aktivitesi olarak algılandığını gördük.

Uluslararası başarılara gelince, daha çok Asya ve Uzakdoğudan sporcuların hüküm sürdüğü bir alan olması da belli ki bizleri masa tenisinden uzaklaştıran faktörlerden birisi oldu.

Sportif ve zihinsel katkıları ile çok önemli bir branş

Aslında masa tenisi, bu önyargıların hepsini kırabilecek kadar altı dolu, sportif ve zihinsel katkıları birçok spor dalından çok daha fazla olan ve yapılabilirlik açısından da yelpazesi çok geniş bir branş... 4 yaşından 94 yaşına kadar oynayabileceğiniz masa tenisinin hak ettiği konuma gelmesi için hayata geçirdiğimiz Uçan Raketler, spor alanındaki sosyal sorumluluk projeleri alanında kendine sağlam bir yer edindi.

El ve göz koordinasyonunu geliştiren, rehabilite edici yanıyla kimi zihinsel sağlık sorunları için tamamlayıcı bir tedavi olarak ele alınan, özel bir fiziksel gerekliliğe ihtiyaç olmadan herkesin yapabileceği masa tenisinin, aslında ne kadar önemli bir spor dalı olduğunu anlatmayı kendimize görev edindik. Gittiğimiz illerde de masa tenisi profesyonelleri ve antrenörleri ile bir amaç birlikteliği kurduk. Bunlardan biri de Uçan Raketlerin sekizinci şehri olacak olan Kırşehir’de tanıştığımız Gülşah Küçük hocamızdı.

Minik Elif’in Hikayesi

Masa tenisi antrenörü olan Gülşah Hoca, bu alandaki birikimini spor salonlarının dışına çıkartarak, çok güzel bir masa tenisi hikaye kitabı kaleme almış. “Elif’in Masa Tenisi Serüveni” isimli bu kitapta; masa tenisinin faydaları küçük bir kız çocuğunun dünyasından anlatılıyor. Bu kitap, içine kapalı bir kız olan Elif’in; masa tenisi sayesinde kendisini ve kişiliğini keşfetmesi, çevresindeki insanlara iyilikler yapması ve sonunda milli bir masa tenisi oyuncusuna dönüşme hikayesini konu alıyor.

Biz de Uçan Raketler olarak, masa tenisinin bir çocuğun hayatını sporla nasıl şekillendirebileceğini göstermeye gayret ediyoruz. Şimdiye kadar ulaştığımız 150.000 öğrenci içinden nice Elifler çıkması umuduyla, çalışmaya ve masa tenisini kitlelerle buluşturmaya devam edeceğiz.

Sezer Özmutlu