Oyuncular Ellerini Neden Masaya Siler?

Masa tenisi müsabakası izlerken sporcuların hiç dikkatinizi çeken hareketleri oldu mu? Mesela oyuncuların ellerini masaya silmesi gibi? Bu hareketi sporlardaki sayısız kuraldan biri gibi değerlendirebilirsiniz ancak sebebi bu değil. Bir çok sporcuda gördüğümüz bu davranışın altında aslında gizli stratejiler yatıyor olabilir ve yeterince dikkat ederseniz bu stratejileri fark edebilirsiniz.

O zaman eller neden masada gelin birlikte bakalım!

Önce teri silelim!

Kıyasıya mücadelenin olduğu bu spor branşında, insan doğası gereği vücutta terlemeler meydana gelir. Masa tenisi için en önemli uzuvlardan biri olan eller ise istisna değildir. Müsabaka sırasında ellerin terlemesi, raketi kayganlaştırarak oyuncunun kavrayışını zorlaştırır. Bu durum yalnızca performansını düşürmekle kalmaz aynı zamanda dikkatinin dağılmasına da sebep olur. Kurallara göre havlu atma aralığına girmek ve elleri temizleyebilmek için altı puanın beklenmesi gerekir. Bu arayı beklememek adına ellerini ve bazen raketten düşen küçük plastik parçaları silerek oyuncular zor durumda kalmaktan kaçınır.

Birkaç saniye nefes

Masa tenisi son derece zorlayıcıdır, profesyonel oyuncular bir saat içinde yaklaşık 650 kalori yakarlar. İşte tam da bu yüzden oyuncular, fileye doğru yürüyüşü küçük bir mola olarak kullanırlar. Oyuncunun yerine geçmesini beklemek zorunda kalan rakibi oyuna başlayamaz,  bu süre içerisinde yapılan el silme, parmak dokundurma hareketleri oyuncunun ihtiyacı olan dinlenmeyi, bir önceki oyunun stresini üzerinden atmasına ve odaklanmasına olanak sağlar. 

Momentum’u kontrol edelim

Masa silme hareketi, sporcuya oyunun nerede olduğunu algılması, gelecek tur oynayacağı stratejiyi belirlemesi ve plan yapmasına yardımcı olur. Konsantrasyonunu toparlayan oyuncu, bu kısa süreyi bir sonraki puanları düşünmek için kullanılır ve kendini masaya göre konumlandırma fırsatı bulur.

Şans faktörü asla küçümsenmemeli!

Her spor dalında olduğu gibi bu spor içerisinde de belirli totemler ve ritüeller bulunur.

Çoğu profesyonel oyuncu çocuk yaştan beri masa tenisi oynadıkları için bu hareketi alışkanlık haline getirmişlerdir. Yani her sayıdan önce küçük bir ritüel gibi hareketi tekrarlarlar. Oyuncular bu rutine o kadar alışmışlardır ki, birçoğu için hareket neredeyse bilinçsizce ve otomatik olarak gerçekleşir.

Bazı oyuncular ise masa silme hareketinin, masa ile kendilerini bütünleştireceğine ve oyuna daha konsantre olacaklarına inanırlar. Oyuna başlamadan topu sektirmek, masayı silmek vb. birçok hareketi kendilerine totem haline getirmişlerdir.

Gördüğünüz gibi, oynanışı sırasında yapılan hiç bir hareketin tesadüf olmadığını gösteren masa tenisi, bizleri kendisine bir kez daha hayran bırakıyor.

Bu yazımızı okuyuncaya kadar daha önce fark etmemişseniz, eminiz ki bundan sonra izlediğiniz müsabakalarda artık hem bu hareketi fark edecek hem de neden yapılmış olabileceği ile ilgili varyasyonları düşüneceksiniz.

Sezer Özmutlu