Raketini Tarzın Belirlesin!

İki raket ve bir top ile belki de en kolay erişilebilir sporlardan biridir masa tenisi. Peki masa tenisinin olmazsa olması raketin birçok çeşidi olduğunu biliyor musunuz? Bunların arasında tercih yapmak özellikle bu spor dalına yeni başlayanlar için oldukça zor olabilir.  Siz de masa tenisine yeni başlayacaksanız ve hangi raketi tercih etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız o zaman doğru yazıyı okuyorsunuz.

Tarzını Belirle

Öncelikle oynanacak pozisyon seçimi çok önemlidir, bu seçime göre alınan raket karşılaşma sırasında size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Bunu şu şekilde örneklendirebiliriz: Voleybol oynarken futbol topu kullanmanızın sizin gelişiminizde pek faydası olmaz, raket seçiminde de tarzınızın, pozisyonunuzun önemi çok büyüktür. Yanlış raket seçimi oynayış tarzında bozulmaya sebebiyet verebileceği gibi, oynadıkça gelişmek yerine oyuncunun performansını kötü yönde etkilemeye başlar.

Oynama stilinizi seçerken kendinize şunu sorun: Atak mı yoksa savunma mı oynayacaksınız? Yoksa her ikisini dahil ettiğiniz hibrit bir stiliniz mi var?  Ama merak etmeyin tarzınıza göre bir çok raket özelliği bulunuyor.

Raketlerin Anlamları

Şimdi gelelim masa tenisi raketleri satın alınırken, raketlerde bulunan özelliklerin anlamlarına.

Raketlerin sınıf özellikleri vardır. Bunlar; OFF, OFF-, OFF+, DEF, DEF-, DEF+, ALL,ALL- ve ALL+ olmak üzere dokuz adettir. Gelin bunları yakından inceleyelim:

OFF Raketler: İngilizcesi “Offensive” olan OFF raketler atak yapmak için kullanılan raketlerdir. Eğer oynayış tarzının atak ise OFF raketleri tercih etmelisiniz. Bu sizin için daha iyi olacaktır. OFF raketlerin tahtası serttir. Bu yüzden de atak raketler olarak adlandırılır. OFF raketler yüksek hızda ve normal kontrollü raketlerdir.

OFF+ Raketler: OFF+ raketler ise aynı şekilde atak raketlerdir. OFF+ raketler OFF raketlere göre daha hızlı ama aynı şekilde de daha kontrolsüzdür. Daha çok profesyonel oyuncuların tercih ettiği OFF+ raketler, yeni başlayanların tercihi olmamalıdır. Aksi halde hızla uçan topun kontrolünde sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

OFF- Raketler: Bu raketler de aynı şekilde atak raketleridir. Ancak OFF ve OFF+ raketlere göre biraz daha yavaştır. Fakat OFF- raketler bu yavaşlığının yanında OFF ve OFF+ raketlerden daha kontrollüdür.

DEF Raketler: İngilizcesi “Defans” olan bu raketler defans yani savunma raketleridir. Bu raketler genellikle yumuşak ağaçlardan yapılmaktadır. Bu yüzden rakibin topunu rahatlıkla yumuşatabilir  ve sert raketlere göre daha fazla karşılayabilirsiniz. Eğer oynayış stiliniz savunma üzerineyse, bu raketleri tercih etmeniz en doğrusudur.DEF+ Raketler: DEF+ raketler de aynı şekilde savunma raketleridir. Ancak DEF+ raketi DEF ve DEF- raketlerine göre daha hızlıdır diyebiliriz.

DEF- Raketler: DEF- raketler ise DEF ve DEF+ raketlere oranla en yavaşıdır. Yani sürekli savunma yapmak istiyorsanız bu raketler savunma için en iyisidir diyebiliriz. Bu raket sayesinde rakibinizi hataya zorlarsınız ve atak yapmadan sayı alabilirsiniz.

ALL Raketler: Hem atak hem savunma pozisyonunu tercih eden oyuncuların en merak ettiği raketlere gelecek olursak, işte bunlar ALL raketlerdir. İngilizce olarak “Allround” olarak ifade edilir. Yani Türkçe karşılığı çok yönlü demektir. ALL raketlerin tahtası ne yumuşak ne de serttir, yani tam ortasıdır. Hem savunma hem atak yapmak istiyorsanız bu raketler tam size göre.

ALL+ Raketler: ALL+ raketler ALL ve ALL- raketlere göre daha hızlıdır ama daha kontrolsüzdür.

ALL- Raketler: ALL- raketler ise ALL ve ALL+ raketlere göre daha yavaştır. Ama aralarındaki en kontrollüsü budur diyebiliriz.

Genel hatlarıyla masa tenisi raketlerinin özellikleri bu şekildedir. Kendinizi geliştirmek ve oynadığınız oyundan keyif almanız için doğru raket seçimi konusunda bu yazımızın işinize yarayacağını umuyoruz.

Sezer Özmutlu