Toplumsal Dönüşüme Giden Yolda Masa Tenisinin Rolü

Masa tenisi, yalnızca bir spor olmanın ötesinde, yaşamın her alanında birleştirici bir güç ve toplumsal değişimin itici bir aracıdır. Uçan Raketler projesiyle bu benzersiz gücü önce Türkiye’ye, sonra da dünyanın dört bir yanına yaymak için çıktığımız yolda, ITTF Vakfı'nın programlarının misyonuyla derin bir uyum içinde olduğumuzu görmek, yaptığımız işlerde bizi daha da motive etti ve ilerlediğimiz yolun doğruluğunu gösterdi.

Gelin birlikte Uçan Raketler ile ITTF Vakfı’nın altı programının ortak noktalarına bakalım!

TT4ALL – Herkes için Masa Tenisi

TT4ALL programının amacı, cinsiyet, sosyal statü, kültür ve fiziksel yetenek açısından dezavantajlı grupların dahil edilmesine odaklanarak masa tenisini erişilebilir kılmaktır. İşte bahsettiğimiz benzerlik ve uyum tam olarak bu satırlarda gizlidir.

Uçan Raketler projesinin kuruluşundan bugüne kadar spora erişimi olmayan çocuklara ulaşmayı ve onları faydası bitmez bu spor ile tanıştırmayı hedefler. Bu doğrultuda ITTF’nin Tables 4 ALL alt başlığı ile bizim herkes için masa tenisi ekipmanı vizyonumuz birleşir.  

Masa tenisindeki en büyük engellerden biri, mevcut malzeme eksikliği ve yerel organizasyonlar için masa temin etmenin zorluğudur. Tables 4 ALL programı bu eksikliği gidermeye çalışırken, biz de 2018’den bu yana yerel üreticimizden temin ettiğimiz ekipmanlarla bu eksikliği kapatmayı, yerel üretimle ekolojik baskıyı en aza indirmeyi ve yerel işletmeleri ekonomik olarak kalkındırmayı hedefliyoruz.

TT FUN LAB – Uçan Raketler Lansmanları

TT Fun Lab, dezavantajlı gruplara ve ailelere odaklanarak herkes için masa tenisine erişimi kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Bu gayede daha pilot bir proje olmasına rağmen çeşitli ve birbirinden eğlenceli etkinlikler düzenleyerek insanlara masa tenisinin sağladığı faydaları ve birleştiriciliği eğlenceli bir şekilde aşılar. Bildiğiniz gibi projemizde gittiğimiz her ilin program başkangıcı öncesinde bu tarz lansmanlar düzenleyerek çocukların bu sporun daha eğlenceli yönlerini görmelerini sağlıyoruz!

TT Legacy – Sürdürülebilirlik

Bir diğer başlık olan TT Legacy ise üç ana başlığa odaklanmıştır: İnsan, Dünya ve Refah.

Amacı ise sürdürülebilirliğin üç alanında farkındalık yaratarak çözümler sunmak ve masa tenisi dünyasını sürdürülebilirliğe teşvik etmektir. Uçan Raketler projesi kapsamında, dezavantajlı bölgelerdeki antrenörler eğitilerek sürdürülebilir bir masa tenisi altyapısı oluşturuluyor ve uzun vadede bölgedeki sporun gelişmesi sağlıyoruz. Bu sayede insanla başlayan değişim, bu faydası bitmez sporla birlikte hem dünyamızı hem de refah seviyemizi etkiliyor.

TT Dream Building – Deprem Bölgeleri

TT Dream Building programı aracılığıyla ITTF Vakfı, masa tenisini kalkınma ve barış için bir araç olarak kullanan ve kendi kendine sürdürülebilir olmayı hedefleyen kapsayıcı projeleri desteklemekte ve yürütmektedir. 6 şubat’ta gerçekleşen yıkıcı depremin ardından, deprem bölgelerine oluşturduğumuz özel alanlarla ve oradaki çocuklara spor ile mental sağlıklarını düzenleyebilecekleri bir ortam oluşturarak kendi kendilerine sürdürülebilir ve sağlıklı ortam oluşturduk.

TT4Health – Sağlık bir yaşam için Masa tenisi

Bizim de anlatmakla bitiremediğimiz ve sağlıklı bir yaşam için gereken tüm niteliklere sahip olan bu sporun kurulumu kolaydır, alan gereksinimi çok düşüktür ve talimatlar olmadan bile herkes tarafından oynayabilir. Aslında Uçan Raketler adına yaptığımız tüm çalışmaların en temelinde de çocuklara yetişkinlik dönemine girmeden bu sağlıklı yaşamı benimsetmeye çalışıyoruz. Bedensel ve Zihinsel Sağlığın Anahtarı adlı blog yazımızdan da bu konu hakkında düşüncelerimizi daha detaylı inceleyebilirsiniz.

Ping Pong Diplomacy - Barışın Simgesi

Masa tenisinin kapsayıcılığı ve birleştirici gücü, Uçan Raketler projesine ilham vermiştir. Bu spor, dünyanın en önemli siyasi olaylarından birine vesile olan "Ping Pong Diplomasi" ile barış ve çatışma çözümünde önemli bir rol oynamıştır. Düzenlediğimiz etkinliklerde, farklı kültürlerden gelen çocuklar ve aileler masa tenisi oynarken, aralarındaki sınırların nasıl eridiğini gördük. Bu tür etkinlikler, insanları bir araya getirip barış ve iş birliği duygusunu pekiştirir.

BM sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda oluşturduğumuz projemizle masa tenisi; toplumsal değişimin, birleştirici gücün ve sürdürülebilir bir geleceğin simgesi haline gelmiştir. ITTF Vakfı'nın programları ile derin bir benzerlik taşıyan bu yolculuk, her yaştan ve her kesimden insanı kucaklayarak, sağlıklı, mutlu ve barış dolu bir dünya için çabalıyor, Uçan Raketler olarak bu misyonun bir parçası olmaktan gurur duyuyor ve masa tenisinin bu büyülü gücünü tüm dünyaya yaymak için kararlılıkla çalışıyoruz.

Başlığımızdaki sorunun cevabını vermemiz gerekirse evet masa tenisi ile dünya değişebilir! O zaman gelin hep birlikte masa tenisinin dönüştürücü etkisini daha geniş kitlelere ulaştıralım ve sporun birleştirici gücüyle dünyayı daha güzel bir yer haline getirelim.

Sezer Özmutlu