2021: Türk Masa Tenisi İçin Gurur Dolu Bir Yıl

Pandeminin hala hayatlarımızı etkilediği ama pandemiye uyum sağlayarak, hayat pratiklerimizi kurallar çerçevesinde devam ettirdiğimiz bir yılı gerimizde bırakıyoruz. Aşılanmanın başlaması ve hızlanması ile Covid ile birlikte yaşama ve pandemi öncesindeki hayatlarımıza mümkün olduğunca geri dönmeye başladık.

2021 daha önce de yazdığımız gibi Ping-Pong diplomasisinin resmi olarak 50. yılıydı. Masa tenisi sporunun uluslararası barışı tesis eden önemli bir araç olarak ilk kez kullanılması üzerinden geçen 50 yılda çok büyük gelişmeler yaşandı. Belki de bu 50. yılın anısına, pandemi gölgesinde bile olsa, hem dünya hem de ülkemiz masa tenisi adına çok güzel başarılara sahne oldu.

Olimpiyatlarda ilk altın madalya

Türkiye adına bu güzel gelişmelerin ilki, aslında sporcularımızın masa tenisi alanında önemli başarılara imza atmasıydı. Uzun yıllardır dünya çapında organizasyonlara katılan ve başarılar kazanan sporcularımız, bu sene deyim yerinde ise hedefi tam 12’den vurdukları bir yıl yaşadılar ve bizlere de yaşattılar. 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda müthiş bir başarıya imza atan Abdullah Öztürk, olimpiyat tarihimizde masa tenisi alanında altın madalyayı kazanan ilk sporcumuz oldu. Bayrağımız en yüksekte dalgalanırken ve İstiklal Marşı’mız okunurken duyduğumuz gurur ve mutluluk, tüm Türk halkı için unutulmaz bir an olarak hafızalarımızda silinmemek üzere yer etti. Sadece Abdullah Öztürk değil, tek kadınlarda Kübra Korkut ve tek erkeklerde Ali Öztürk ile Nesim Turan da bronz madalya kazanarak kürsüye çıkma başarısını göstererek, ülkemize madalya ile döndüler.

Balkan Şampiyonu: Türk Erkek A Milli Masa Tenisi Takımı

Uluslararası alandaki kazanımlarımız sadece Olimpiyat Oyunları ile sınırlı kalmadı.  Balkan ve Avrupa şampiyonlukları da bu senenin en unutulmaz başarıları arasında yer aldı.  46. Büyükler Masa Tenisi Balkan Şampiyonası'nda finalde Romanya'yı 3-1 mağlup eden Erkek A Milli Takımı’mız Balkan Şampiyonu olurken, Avrupa 21 Yaş Altı Masa Tenisi Şampiyonası’nda da çift kadınlarda altın madalya kazandık. Bize bu mutluluğu yaşatan Özge Yılmaz, Ece Haraç, İbrahim Gündüz, Ziver Gündüz, Batuhan Ulucak, Afşin Gül ve Zihni Batuhan Şahin’e bir kez daha teşekkür ederiz.

Hiçbir başarı tesadüf olmadığı gibi, bu güzel ünvanların ülkemize kazandırılması da bir tesadüf sonucu değil, masa tenisine verilen öneminin giderek artmasının somut bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Masa tenisine gönül veren kurum ve kuruluşların iyi sporcuların yetişmesi ve dünya çapında başarılara imza atılmasına yönelik daha gözle görülür ve kalıcı adımlar attıkları aşikar. Lisanslı sporcu sayısındaki önemli bir artış olduğu ve buna paralel olarak eğitimlerinin çok daha profesyonel bir şekilde ele alındığı görülüyor.  Sporcularımızın yabancı rakiplerine karşı üstünlük sağlayacak yeni teknik ve taktiklerle dolu, çok daha akılcıl eğitimlerden geçtikleri anlaşılıyor. Bunun yanısıra sadece profesyonel açıdan değil, tabana yayma mantığıyla da masa tenisi sporunun öne çıkarıldığını görüyoruz. Nitekim yıl boyunca ülkemizin hemen her yerinde önemli günlerde masa tenisi turnuvaları düzenlendiğine şahit olduk. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı gibi önemli resmi günlerimiz bir fırsat olarak değerlendirilerek, bir çok ilimizde özel masa tenisi turnuvaları yapıldı. Her sene sayıları giderek artan bu etkinliklerin pandeminin hafiflemesi ve nihayet hayatımızdan çıkması ile daha da artmasını umuyoruz.

Yeniden kanatlanmaya hazırız

Uçan Raketler projemizle bizler de bu seferberliğin bir parçası olarak, masa tenisini tabana yayma hedefiyle birçok çocuk ve gencimizin bu sporla daha da iç içe olmasını arzuluyoruz. Bu amaçla 2018 yılında çıktığımız yolculuğumuzda şimdiye kadar Çorum, Isparta ve Trabzon durak noktalarımız oldu. Buralardaki 178 öğretmenimize antrenörlük eğitimi verdik; 178 okulda 40.000’e yakın öğrencimizi masa tenisi ile tanıştırdık. 2020-2021 eğitim-öğrenim yılının büyük çoğunluğunun uzaktan eğitim ile geçmesi, projemize bir süreliğine ara vermemize yol açmış olsa da 2022 yılında pandeminin hafifleyeceğine olan inancımızla yeniden Türkiye’yi gezmeye devam edeceğiz.

Uçan Raketler ekibi olarak sağlıklı ve spor dolu yeni bir yıl dileriz.

En kısa zamanda sizin ilinizde görüşmek üzere…

Sezer Özmutlu