Paralimpik Masa Tenisi’nin Altın İsmi: Abdullah Öztürk

Paralimpik Masa Tenisi branşı ülkemiz için uzun zamandır büyük bir gurur kaynağı... En büyük spor organizasyonlarından büyük başarılar kazanarak, uzun yıllardır Uzakdoğu’dan ülkelerin domine ettiği masa tenisi branşında Türkiye’nin ismini zirveye yazdıran müthiş sporcularımız var. Kendilerini blog yazılarımızda tanıtarak, başka sporcularımıza ilham kaynağı olmaları temennisi ile başarılarını birkez daha gözler önüne sereceğiz. Oyuncularımızı yakından tanımadan önce, biraz bu sporun tarihine göz atalım.

Paralimpik Oyunlar, dünya genelinde engelli sporcuların bir araya geldiği, toplumsal farkındalığı arttıran ve herkesin spor yapma haklarını savunan, son derece önemli bir etkinliktir. Dünya çapında yüzlerce paralimpik sporcu, çeşitli spor dallarında mücadele ederek, izleyicilere unutulmaz anlar yaşatmaktadır.

Paralimpik Oyunlar ilk olarak 1960 yılında Roma Olimpiyatları ardından gerçekleştirilmiştir. Olimpiyatların yapıldığı ülke tarafından oyunların bitmesinden iki hafta sonra Paralimpik Oyunlar düzenlenmektedir. İlk kez İngiltere’deki The Stoke Mandeville Hastanesi’nde, Sir Ludwig Guttman tarafından organize edilen ve tekerlekli sandalyedeki savaş gazisi engellilerin rehabilitasyonu için uygulanan çeşitli sportif aktiviteler, paralimpik sporların başlangıcı olmuştur.

Para Masa Tenisi: Geniş Katılımlı ve Eşitlikçi Bir Spor Dalı

Para Masa Tenisi, sporcuların sayıları göz önünde bulundurulursa en geniş üçüncü paralimpik spordur ve 100’ün üzerinde ülkede oynanmaktadır. Bu spor, Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) tarafından, Uluslararası Para Masa Tenisi Komitesi (IPTTF) aracılığıyla yönetilmektedir.

Görme engeli bulunan sporcular dışında, diğer tüm fiziksel ve zihinsel engel gruplarındaki sporcular, ayakta veya oturarak sınıflarında yarışabilirler. Sporcular bireysel olarak kadınlar ve erkekler, çift veya takım aktivitelerine katılabilirler. Maçların her biri 11 puanlık, 5 setten oluşur ve 5 setin 3 setini alan oyuncu, çift ya da grup maçı kazanır.

Milli Para Masa Tenisi Sporcularımız ise; Abdullah Öztürk, Ali Öztürk, Hamza Çalışkan, Hatice Duman, Kübra Korkut, Merve Cansu Demir, Nergiz Altıntaş, Nesim Turan, Neslihan Kavas, Süleyman Vural ve Ümran Ertiş olmak üzere 11 kişiden oluşmaktadır. Bu blog yazımızda Abdullah Öztürk’ün hayatı, başarıları ve nasıl milli sporcu olduğu hakkında bilgiler vererek blog serimize başlamak istiyoruz.

Abdullah Öztürk: Engelleri Aşan Bir Para Masa Tenisi Şampiyonu

Abdullah Öztürk, 1 Ekim 1989 yılında Trabzon’da doğuştan kas erimesi hastalığıyla dünyaya gelmiş, bulunduğu köyde eğitim imkânlarının azlığı nedeniyle 8 yaşında Ankara’ya taşınmıştır.. Burada geçirdiği çocukluk döneminde arkadaşlarının teşvik etmesiyle önce sandalye basketbolu oynamaya başladı ve daha sonra Ümit Millî Takım’a kadar yükseldi.  Tarihler 2007 yılını gösterdiğinde ise Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun ‘’yerinde spor’’ projesinde antrenörlük yapan İlhami Kılınçkaya tarafından masa tenisi ile tanıştırıldı, bu tanışıklık daha sonra Avrupa ve dünya şampiyonlukları ile taçlandırıldı. Yaptığı antremanlar başarının yanında sağlığını da iyi yönde etkilemiş ve spor sayesinde kas erimesi hastalığındaki ilerlemesini durdurmayı başarmıştı.

Sporla birlikte eğitimini de hiç aksatmayan ve üniversite eğitimi için Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu “antrenörlük” bölümünü tercih eden Abdullah, ve mezun olduktan sonra Ankara Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nde engellilere özel TOHM merkezinde antrenör kadrosunda kariyerine devam ediyor

Abdullah, ülkemizi ilk olarak 2012 Paralimpik Yaz Oyunları’da temsil etti. Akabinde 2014 yılında Çin’in Pekin kentinde düzenlenen Dünya Para Masa Tenisi Şampiyonası’nda Ali Öztürk ve Nesim Turan ile birlikte C5 takım kategorisinde gümüş madalya kazandı.

Başarılarının devamı kesilmedi ve 2016 Paralimpik Yaz Oyunları’nda para masa tenisi tekerlekli sandalye 4.Sınıf erkeklerde Fransız rakibi Maxime Thomas’ı 3-2 yenerek finale yükseldi. Altın madalya mücadelesinde Çinli Guo ile karşılaşan Abdullah, rakibini 3-1 yenerek şampiyonluğa uzandı.

2020 yılına geldiğimizde ise 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda masa tenisi tek erkeklerde (Sınıf 4) Abdullah, finalde Güney Koreli Kim’i 3-1 yenerek altın madalya kazandı. Bu zaferle birlikte Abdullah Öztürk, 2016 Rio’daki unvanını koruyarak, üst üste ikinci kez Paralimpik altın madalyası kazanarak adını tarihe yazdırdı.

Hedef 2024 Paris Paralimpik Oyunları

Rio ve Tokyo'dan sonra 2024 Paris Paralimpik Oyunları'nda da altın madalya kazanarak aşılması kolay olmayan tarihi bir başarıya ulaşmak istediğini her söyleşide dile getiren Abdullah Öztürk’e bize ve onun hedefinde ilerlemek isteyen tüm gençlere ilham olduğu için çok teşekkür ediyor ve bizi gururlandıran başarılarının devamını diliyoruz.

Son olarak yazımızı onun sözleriyle tamamlamak istiyoruz: ‘’Sadece ‘başarılı bir kariyer ile’ farkındalık yaratmaya devam edeceğiz.’’.

Sezer Özmutlu