Dünya Masa Tenisi Günümüz Kutlu Olsun!

6 Nisan 2015… Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF)’nun inisiyatifi ve girişimleri ile bu günün Dünya Masa Tenisi Günü olmasının kararlaştırıldığı tarih... Aynı zamanda UNESCO tarafından “Kalkınma ve Barış için Dünya Spor Günü” ilan edilen 6 Nisan; sporun sadece bedensel faydalarına odaklanmaktan ziyade, toplumlar ve devletler üzerindeki sosyal, ekonomik ve politik bakımdan iyileştirici ve değiştirici gücüne de vurgu yapıldığı bir gün olarak kutlanıyor.

6 Nisan’ın Dünya Masa Tenisi Günü olarak ilan edilmesinde öncü rol oynayan ITTF de masa tenisini geniş kitlelerle buluşturmak ve spor dalları arasındaki görünürlüğünü arttırmak misyonuyla faaliyetlerini sürdürüyor. “Herkes İçin Masa Tenisi” mottosuyla yola çıkan ITTF, masa tenisinin yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik farklılıklar, bedensel ve zihinsel engellerden bağımsız bir şekilde oynanabileceğine yaptığı vurgular ile kitlelerin masa tenisi ile harekete geçmesine öncülük ediyor.

Yaratıcılığın Sınırı Yok

Bu amaçla 2015 yılından beri farklı mesajlarla her sene 6 Nisan tüm dünyada değişik etkinliklerle kutlanıyor. Bunlardan en dikkat çeken kutlamalardan biri “Masa Tenisi Yoluyla Dayanışma” konsepti ile 2018 yılında yapılan kutlamaydı. Dünyanın farklı yerlerinde değişik şekillerde kutlanan masa tenisi günüyle ilgili etkinlikler kamuoyu ile paylaşıldı ve katılımcılar arasında yarışma düzenlendi. Kastamonu’dan yarışmaya katılan Bozkurt Belediyespor Masa Tenisi Takımı oyuncuları, balıkçı takasında masa tenisi oynayarak, 97 ülkeden katılan 569 etkinlik arasında “En Yaratıcı Etkinlik” ödülüne layık görüldü.

Picture1.jpg

Karadeniz’in sularına bir yandan ağ atarken diğer yandan taka içinde masa tenisi oynayan Türk insanının yaratıcılığı bununla sınırlı değildi elbette… 2017 yılında da Türkiye Masa Tenisi Federasyonu İzmir İl Temsilciliği’nin düzenlediği etkinlik, ITTF tarafından “Yılın En Popüler Etkinliği” ödülünü kazandı. Şehrin simgesi olan Tarihi Saat Kulesi’nin çevresine masa tenisi masaları kurularak hem halkı hem de sporcuları bir araya getiren organizasyon, 93 ülkedeki 450 etkinlik arasından sıyrılarak dünya genelinde ses getirmeyi başardı. Pandemi sebebiyle kalabalık etkinliklerin yapılamayacak olması nedeniyle ITTF bu sene, “FEMpowerment” sloganıyla kadınların spordaki varoluş mücadelesini destekleyerek, 6 Nisan 2021’i sporda cinsiyet eşitsizliğine karşı bir duruşla kutluyor. 

Uçan Raketler’in ilk 6 Nisan’ı

Eylül 2018’de Çorum’da kanatlanmaya başlayan Uçan Raketler, ilk 6 Nisan etkinliğini 2019 yılında Isparta’da gerçekleştirdi. Uçan Raketler’in Isparta ayağının hayata geçirildiği ve bunun 6 Nisan’da yapılan festivalle duyurulduğu gün, hem 41 okulumuzdaki 10.000 üzerindeki çocuğumuz masa tenisi ekipmanlarına kavuştu hem de 41 öğretmenimiz masa tenisi antrenörü olarak okullardaki aktif masa tenisi eğitim sürecini başlatmış oldu.

Picture2.jpg

Kitlesellikten Bireyselliğe

Maalesef ki hayatımızın her alanına kısıtlamalar getiren Covid-19 pandemisi, kalabalık halk kitlelerinin dahil olduğu yaratıcı etkinliklerin yapılmasını engelledi, fakat bu durum bizleri sadece coşkulu bir kalabalık halinde masa tenisi oynama heyecanından uzaklaştırdı; masa tenisinin kendisinden değil. Yaşadığımız bu salgın süreci, masa tenisinin evlerimizde, ailemizle ve hatta sadece kendi başımıza oynayabileceğimiz bir spor dalı olduğunu göstermesi açısından önemli bir dönüm noktası oldu.

Birçok spor aktivitesinin sekteye uğradığı bu dönemde, evlerde yemek masalarımızda sadece bir raket ve topla zinde kalabileceğimizi gördük. Bir yandan masa tenisini diğer branşlardan ayıran kitlesel oyun gücünden uzak kalırken, diğer yandan gene masa tenisinin ayırıcı bir özelliği olan sporun bireyselleşebileceğine yakından tanıklık ettik ve etmeye de devam ediyoruz. 2020 yılı “Evde Masa Tenisi” konsepti ile birbirinden yaratıcı kapalı alan aktivitelerine sahne oldu.

Bu sene de pandeminin etkisinden kurtulamadığımız bir 6 Nisan geçiriyoruz, ama umuyoruz ki bundan sonraki 6 Nisan’ları masa tenisine en çok yakışan şekilde, yani 7’den 77’ye sağlık kaygısı yaşamadan, büyük bir coşkuyla ve hep beraber kutlarız.